UV bescherming voor uw ogen

10-01-2016 UV bescherming voor uw ogen

Zonder goede (zonne)bril kunnen je ogen schade oplopen in de zon. Het Ultra Violet wat zich in de zonnestralen bevind, kleurt je huid en om niet te verbranden smeer je je goed in. Alleen wat doet u voor uw ogen?

Wist u dat na 10 minuten blootstelling aan de zon u al uw maximaal toelaatbare ‘gezonde’ hoeveelheid UV heeft gehad voor uw ogen, en er daarna er beschermd dient te worden? Anders zal het UV uw oog en/of huid beschadigen.

Wegfilteren van UV-straling

Hoe hoger in de bergen of hoe langer bij wateroppervlaktes, het risico van beschadigde ogen wordt steeds groter. Zonneglazen moeten dan ook meer dan 90 procent van de UV-stralen kunnen wegfilteren. Maar 50% van de UV komt door reflectie aan de achterkant van de zonnebril alsnog het oog binnen. Dat betekent dat ook de grootte en de vorm van de bril belangrijk is. Tenslotte schijnt de zon er ook langs. Afhankelijk van de stand van het hoofd en de stand van de zon. Dus met een CE-norm, die alleen iets zegt over de UV-doorlatendheid van de glazen, weten we nog niet alles. Vandaar dat er ook de Eye Sun Protection Factor is ontwikkeld die rekening houdt met die omstandigheden.

De CE-norm

Wanneer we kijken naar de hoeveelheid licht die een bril weg moet filteren, komen we uit bij de CE-norm. Deze norm bepaalt welke bril er bij welk licht het beste gedragen kan worden. Al de brillenglazen met UV 400 filteren de UV voor 90% of meer weg. De CE-norm zegt dus iets over de glazen. Maar eigenlijk nog maar weinig voor het gebruikers effect.

Buiten de CE-norm is het belangrijk de glazen te ontspiegelen waardoor reflectieve UV geminimaliseerd wordt.

De Eye Sun Protection Factor

ESPF zegt iets over het gebruikerseffect, dit is hetzelfde als de SPF-waarde bij zonnebrand. Een grote zonnebril, met UV 400 heeft dus een hogere zonbescherm factor als een kleine zonnebril met de zelfde CE-norm. Als deze glazen aan de achterkant dan ook nog eens ontspiegeld zijn wordt de ESPF-norm nog hoger. De ESPF-norm is dus de factor die iets zegt over het gebruikerseffect. Hoe hoger de ESPF (tot 50+) hoe langer u uw ogen risicoloos aan de zon kan blootstellen.

Trendy de zon in

Trendy Soft Mirror coating veilig en prettig kijkend met een ESPF van 50+

Met de nieuwste Soft Mirror coatings heeft u zonnebrillenglazen op sterkte met een extra trendy look. Met Soft Mirror Gold, Silver, Blue of Red wordt subtiel en elegant een kleur aangebracht op uw zonnebrillenglazen. Soft Mirror filtert felle zonnestralen en biedt maximale UV-bescherming. Het is ook geschikt voor extra bescherming tegen overbelichting als gevolg van hinderlijke reflecties, zoals water of sneeuw.

De Soft Mirror spiegelcoatings kunnen worden toegepast op enkelvoudige en multifocale zonnebrillenglazen en sportbrillenglazen. Ze geven perfect zicht met natuurlijke weergave, optimaal comfort en een trendy look.