Inlaylenzen

25-01-2016 Inlaylenzen

Naast de voorzetlens die voor de eigen lens of de pupil geplaatst wordt bestaan er ook inlaylenzen. Deze lenzen zijn als enige voorzetlenzen erop gericht om wél de leessterkte te corrigeren. Dit is tevens de eerste keus indien er alleen een leessterkte correctie gewenst is.

Wat is een inlaylens?

Er zijn verschillende type inlaylenzen. Een optometrist geeft advies over welk type lens voor u het meest geschikt is. De lens is zeer klein en nauwelijks waarneembaar wanneer deze in het hoornvlies is geplaatst. De lenzen zijn eenvoudig te verwijderen en de procedure is volledig omkeerbaar. De lens wordt ingebracht in een zakje in het hoornvlies van 1 oog. Welk oog het wordt hangt af van de zogenaamde dominantie van het oog. De leeslens wordt in het niet dominante oog ingebracht. Dit biedt de mogelijkheid beter dichtbij te zien met slechts een beperkte afname van het zicht veraf.

Complicaties, nadelen en risico voorzetlenzen

Hoewel de kans op complicaties bij refractieve chirurgie uiterst klein is, mag dit niet worden uitgesloten.

Bijwerkingen

Bijwerkingen komen slechts zelden voor en meestal verminderen of verdwijnen ze op termijn. Schittering, kringen om lampen, lichtgevoeligheid en schaduwbeelden kunnen neveneffecten zijn van de behandeling. Onderzoek heeft overigens uitgewezen dat de mogelijke schittering na refractiechirurgie minder is dan bij het dragen van contactlenzen. Kringen om lampen kunnen vooral voorkomen als u in het donker erg grote pupillen hebt. De pupilgrootte wordt om die reden dan ook vooraf gemeten, om risico’s uit te sluiten.

Kosten

Wat betreft de voorzetlenzen zijn er zorgverzekeringen die een gedeelte van de kosten vergoeden. De kosten zullen zijn tussen € 2200 en € 3500 per oog.