Blauw licht bescherming in brillenglazen

08-06-2017 Blauw licht bescherming in brillenglazen

De televisie, je computerscherm, de tablet, de koplampen van je auto, die lantaarnpaal op de hoek van de straat en je smartphone. Ze hebben iets gemeen: ze bevatten allemaal kunstlicht. In deze high-tech wereld komen we steeds meer in aanraking met kunstmatige lichtbronnen, zoals LED-lampen.

Kunstlicht, daglicht en blauw licht

Blauw licht zit in het kleurenspectrum dat wij als mens kunnen zien. In daglicht zit een veel kleiner percentage blauw licht (hoogenergie zichtbaar licht of HEV) dan in de nieuwe kunstmatige lichtbronnen. Kunstlicht is daardoor helderder, wat voordelen heeft, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Wat doet blauw licht?

Blauw licht geeft een boost aan je brein: het zorgt ervoor dat er minder slaaphormoon (melatonine) aangemaakt wordt waardoor je je minder moe voelt. Je biologische ritme van waken en slapen wordt aangepast. Dat kan op korte termijn een voordeel zijn, als je bijvoorbeeld van een jetlag af wilt komen. Bij chronische overmatige blootstelling aan blauw licht geven de optische receptoren echter een sein dat er voor langere tijd minder melatonine nodig is, wat je natuurlijke slaapritme verstoort.
Daarnaast maakt blauw licht alles helderder en feller. Dit kan schade toebrengen aan je netvlies. Daardoor hebben sommige mensen last van geïrriteerde en vermoeide ogen als ze met hun tablet op de bank zitten of achter hun pc werken.

Blauw lichtcoatings, met een nadeel

Tot voor kort kon bescherming hiertegen alleen door coatingen (ontspiegelingen) en kleuring van de glazen worden opgelost. Al deze coatings hebben een belangrijk nadeel: de ontspiegeling is minder effectief. In het donker en in de schemertijd zorgt dit voor vervelende reflecties.

Blauw licht absorberen is de oplossing

Maar de techniek is weer een stap verder en fabrikanten kunnen door toevoegingen aan het basismateriaal van het glas dit nu ook doen. Revolutionair hieraan is dat deze bescherming zich in de kern van het brillenglas bevindt. Het is dus geen coating. Hierdoor geniet de brildrager van een esthetisch helder brillenglas met optimale bescherming tegen zowel UV-licht als het schadelijke hoog energetische blauwviolet licht.

Een oplossing die niet alleen de ogen beschermt tegen schadelijk blauw licht, maar ook tegen UV-stralen: Blue Zero UV 420.

Wat is Blue Zero UV 420?

Blue Zero UV 420 wordt toegevoegd aan het glasmateriaal en absorbeert blauw licht en de UV stralen. Het filter zit niet op maar in het glasmateriaal verwerkt, waardoor we een gewone heldere ontspiegeling kunnen toepassen.