De perfecte wintersportbril

Zonder een goede oogbescherming op wintersport gaan, is niet slim. Tenslotte: hoe hoger de berg op, hoe ijler de lucht. Wat betekent dat er meer UV-licht is en dus noodzaak voor een goede oogbescherming. Wat we nog wel eens vergeten, is dat door de reflecties van UV-licht en zonlicht op sneeuw en ijs, de intensiteit van beiden (UV en licht) bijna verdubbeld worden. Dat maakt dus, dat in de winter óók in ons vlakke land bij sneeuw en ijs een goede zonnebril noodzakelijk is.

Goed voor Ogen ook op wintersport.

Adem bevriest in de lucht. Heerlijk relaxed kom je van de piste af. Je gezicht goed ingesmeerd tegen verbranding door de zon. En je ogen hoe zijn die beschermd?.

Zonder goede bril kunnen je ogen schade oplopen. Niets is immers zo verraderlijk als het weer in de bergen. Met de felle zon, stuivende sneeuwvlokjes en snijdende wind is het voor je ogen moeilijk om zich alsmaar aan te passen. Een goede bescherm annex zonnebril is daarom noodzakelijk.

Perfecte wintersportbril skiBlind door sneeuw

Sneeuwblindheid komt voor. Wanneer je te lang blootstaat aan UV-straling van de zon, kunnen het bind- en hoornvlies van je ogen beschadigd raken en gaan ontsteken. Daarom moet je ook een tegen UV beschermende bril dragen wanneer het zwaarbewolkt is.

UV-stralen dringen ook bij minder goed weer door de wolken heen. Sneeuwblindheid komt heel plotseling op, al na een paar uur (over)belasting kun je het krijgen. Je ogen gaan dan tranen, de spieren in je oogleden trekken samen en het licht wordt veel te fel. Gelukkig verdwijnen de klachten meestal na een aantal dagen. Toch is het beter om ze helemaal te voorkomen.

Basisuitrusting

Een goede bril behoort tot de basisuitrusting van een wintersporter. Een verkeerde bril kan de sportprestaties op een negatieve manier beïnvloeden. De skibril biedt niet alleen bescherming tegen rondspattende sneeuw, maar vooral ook tegen de schadelijke stralen van de zon. De UV-straling is in de bergen namelijk tien keer hoger dan in Nederland.

Daarbij verandert het licht ook van het ene op het andere moment. Sneeuw, wind en het verraderlijke zonlicht beïnvloeden de samenstelling van het traanvocht in je ogen. Hierdoor krijgen je ogen het moeilijker om schadelijke straling te filteren.

De perfecte zonnebril

Wanneer je op zoek bent naar de juiste zonnebril is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. De bril moet goede bescherming bieden tegen de UV-straling, goed passen, niet beslaan en de glazen moeten aan verschillende eisen voldoen.

Wegfilteren van UV-straling

De glazen van je skibril moeten meer dan 90 procent van de UV-stralen kunnen wegfilteren. Er zijn verschillende soorten lenzen die het zonlicht filteren.

Perfect bril voor wintersportGoede pasvorm

De bril moet goed passen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de bril van je neus vliegt tijdens een slalomrondje op de piste. Kijk ook of de bril lekker zit. Wanneer dit niet zo is, kan bijvoorbeeld een dubbele verstelbare elastische band de druk op het gezicht verminderen. Er is ook een beweegbare verbinding tussen band en bril verkrijgbaar om ervoor te zorgen dat de bril fijner zit. Hoe flexibeler de bril, des te beter kan hij zich aanpassen aan het gezicht.

Condensvrij

De bril moet beschikken over een goed beluchtingssysteem, of een anti-fog behandeling hebben gehad. Hierdoor beslaat de bril niet als je aan het skiën bent.

Welke brillenglazen

Waar moet je op letten bij het kiezen van de brillenglazen? Een goede optie is een montuur van kunststof met onbreekbare brillenglazen en een breed gezichtsveld.

Om de veranderingen van het licht goed op te vangen, is het erg handig om te kiezen voor zogenaamde contrast verhogende brillenglazen. Deze brillenglazen zijn 100% UV beschermend. Door hun specifieke kleurkeuze bieden ze ook in donkerdere omstandigheden, denk aan een beschaduwd pad tussen de bomen, nog genoeg helderheid zodat je gewoon de zonnebril op kan houden.

Het belangrijkste onderdeel zijn eigenlijk dus de brillenglazen. Dit gedeelte helpt sneeuwblindheid te voorkomen.

Wintersport brillenglazen zijn meestal gemaakt van de stof polycarbonaat of een variant hierop. Polycarbonaat is onbreekbaar en heeft echt brillenglas en zelfs gewoon kunststof brillenglas verdrongen van de skipiste. Polycarbonaat is namelijk een stuk veiliger dan gewoon kunststof brillenglas.

Wintersportbril voor brildragers

Voor brildragers zijn er ook oplossingen. Een skibril kun je namelijk ook op sterkte laten maken. Dit kan op drie manieren:

  1. Een skibril met ingebouwde sterkte
  2. Een losse lens op sterkte. Die aan de binnenkant van de skibril wordt geklikt
  3. Een skibril over je eigen bril plaatsen. Deze variant is wel af te raden bij wat sportievere skiër en snowboarder, i.v.m. val en dus breuk kansen van de bril.

Bij wat voor licht kies je voor welke bril?

Wanneer we kijken naar de hoeveelheid licht die een bril weg moet filteren, komen we uit bij de CE-norm. Deze norm bepaalt welke bril er bij welk licht het beste gedragen kan worden.

Volgens de CE-norm zijn er vier categorieën lenzen:

  1. Blanke en gele lenzen: Deze lenzen nemen bijna geen zonlicht op en zijn geschikt voor zeer zwak licht.
  2. Oranje en rode lezen: deze lenzen nemen 20 tot 56 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor zwak licht.
  3. Roze en amberkleurige lenzen: deze lenzen nemen 57 tot 81 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor gemiddeld zonlicht.
  4. Bruine, zeer donkere lenzen en lenzen met spiegeleffect: deze lenzen nemen 92 tot 97 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor fel tot extreem licht.

Het is belangrijk om altijd een skibril te dragen die aan de CE-norm voldoet. Je kunt dan het beste een bril kiezen met een hoge beschermingscategorie. De weerkaatsing door de sneeuw maakt de zonnestralen namelijk veel intenser. Bij een ‘Goed voor Ogen’ opticien  kun je altijd informeren wat de beste bril voor je is. Je kunt dan na de aanschaf van een goede bril tenminste met een veilig gevoel de berg af skiën of snowboarden.