Rode kool

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.

Noten

Één van de belangrijkste componenten van de gele vlek in het oog is luteïne. De gele vlek zit op het netvlies in het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen. Studies tonen aan dat een hogere luteïne inname samenhangt met een lager risico op leeftijdsgerelateerde macula degeneratie.

Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD) is een oogziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Bij LMD gaat de gele vlek (macula) van het oog geleidelijk slechter functioneren. De gele vlek zit op het netvlies van het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen.

Met name fruit- en groentesoorten, waaronder groene bladgroentes (b.v. veldsla, boerenkool en spinazie), broccoli, spruitjes en maïs, zijn rijk aan luteïne.

Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het is een hulpmiddel om energie uit de suikers (glucose) te halen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vitamine B1 gebruiken een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van glaucoom. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes.

In voornamelijk varkensvlees en graanproducten komt vitamine B1 voor. Groenten die vitamine B1 bevatten, zijn bijvoorbeeld prei en zongedroogde tomaten.

Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Specifiek voor het oog zorgt het voor de zuurstofvoorziening. Daarnaast voorkomt het oogziektes en houdt het zicht scherp. Vitamine B2 speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract.

Vitamine B2 vindt u in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever. Let er echter op dat vitamine B2 niet tegen licht kan en oplosbaar is in water. Bewaar producten met vitamine B2 daarom ook in het donker en kook ze met weinig water.

Vitamine E is een antioxidant die onze cellen en weefsel beschermt, bovendien ondersteunt het ook bij de regulatie van de stofwisseling in de cel. Vitamine E is daarom ook heel belangrijk voor onze ogen. Het helpt onze ogen te beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Het zorgt voor behoud van scherp zicht en gezonde ogen.

Vitamine E komt o.a. voor in plantaardige oliën, tomatenpuree, avocado, paprika en gedroogde abrikozen. Vooral in noten komt vitamine E rijkelijk voor, zoals bijvoorbeeld zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten en amandelen.

Zink is een essentieel mineraal voor in en rond de ogen. Zink is belangrijk om te zorgen dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt om daar de omzetting naar zogenaamd melanine te maken (een beschermend pigment tegen vooral UV in de pigment laag). Zink wordt hierdoor als sterke vertrager en preventief voorkomer van macula degeneratie gezien. Daarbij kan een tekort slecht nachtzicht veroorzaken en cataract versnellen.

Zink zit vooral in rood vlees en schelpdieren zoals bijvoorbeeld oesters maar ook in groenten zoals courgette. Daarnaast bevatten diverse noten een hoog zinkgehalte, denk hierbij aan cashewnoten, zonnebloempitten, pijnboompitten en walnoten.

Paddestoelen

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.

Vitamine E is een antioxidant die onze cellen en weefsel beschermt, bovendien ondersteunt het ook bij de regulatie van de stofwisseling in de cel. Vitamine E is daarom ook heel belangrijk voor onze ogen. Het helpt onze ogen te beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Het zorgt voor behoud van scherp zicht en gezonde ogen.

Vitamine E komt o.a. voor in plantaardige oliën, tomatenpuree, avocado, paprika en gedroogde abrikozen. Vooral in noten komt vitamine E rijkelijk voor, zoals bijvoorbeeld zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten en amandelen.

Zink is een essentieel mineraal voor in en rond de ogen. Zink is belangrijk om te zorgen dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt om daar de omzetting naar zogenaamd melanine te maken (een beschermend pigment tegen vooral UV in de pigment laag). Zink wordt hierdoor als sterke vertrager en preventief voorkomer van macula degeneratie gezien. Daarbij kan een tekort slecht nachtzicht veroorzaken en cataract versnellen.

Zink zit vooral in rood vlees en schelpdieren zoals bijvoorbeeld oesters maar ook in groenten zoals courgette. Daarnaast bevatten diverse noten een hoog zinkgehalte, denk hierbij aan cashewnoten, zonnebloempitten, pijnboompitten en walnoten.

Vlees

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het is een hulpmiddel om energie uit de suikers (glucose) te halen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vitamine B1 gebruiken een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van glaucoom. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes.

In voornamelijk varkensvlees en graanproducten komt vitamine B1 voor. Groenten die vitamine B1 bevatten, zijn bijvoorbeeld prei en zongedroogde tomaten.

Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Specifiek voor het oog zorgt het voor de zuurstofvoorziening. Daarnaast voorkomt het oogziektes en houdt het zicht scherp. Vitamine B2 speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract.

Vitamine B2 vindt u in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever. Let er echter op dat vitamine B2 niet tegen licht kan en oplosbaar is in water. Bewaar producten met vitamine B2 daarom ook in het donker en kook ze met weinig water.

Zink is een essentieel mineraal voor in en rond de ogen. Zink is belangrijk om te zorgen dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt om daar de omzetting naar zogenaamd melanine te maken (een beschermend pigment tegen vooral UV in de pigment laag). Zink wordt hierdoor als sterke vertrager en preventief voorkomer van macula degeneratie gezien. Daarbij kan een tekort slecht nachtzicht veroorzaken en cataract versnellen.

Zink zit vooral in rood vlees en schelpdieren zoals bijvoorbeeld oesters maar ook in groenten zoals courgette. Daarnaast bevatten diverse noten een hoog zinkgehalte, denk hierbij aan cashewnoten, zonnebloempitten, pijnboompitten en walnoten.

Kiwi

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.

Vitamine E is een antioxidant die onze cellen en weefsel beschermt, bovendien ondersteunt het ook bij de regulatie van de stofwisseling in de cel. Vitamine E is daarom ook heel belangrijk voor onze ogen. Het helpt onze ogen te beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Het zorgt voor behoud van scherp zicht en gezonde ogen.

Vitamine E komt o.a. voor in plantaardige oliën, tomatenpuree, avocado, paprika en gedroogde abrikozen. Vooral in noten komt vitamine E rijkelijk voor, zoals bijvoorbeeld zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten en amandelen.

Vette vis

Omega 3 vetzuren ( ALA, EPA en DHA) helpen bij het bouwen en onderhouden van goed zicht. Ze zijn belangrijk in alle stadia en leeftijden, van de ontwikkeling van zicht bij baby’s tot het in stand houden van het goed werken van de ogen op latere leeftijd. Wekelijks vette vis eten reduceert het risico op achteruitgang van het zicht bij het ouder worden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat door minimaal één vette vis per week te consumeren het risico op ontstaan van Macula Degeneratie met 50% afneemt. Met name DHA is hiervoor een belangrijk vetzuur, omdat DHA veelvuldig voorkomt in het netvlies en dit gezond helpt te houden.

Daarnaast helpen Omega 3-vetzuren tegen droge ogen. Ze houden de ogen vochtig door een hogere productie van traanvocht.

Omega 3 is niet alleen goed voor de ogen, maar ook voor hart en vaten en een betere bloeddruk en cholesterolgehalte.

Vooral zalm, makreel, haring en tonijn leveren ons veel van deze essentiële vetzuren, maar ook noten en plantaardige oliën bevatten veel omega-3.

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Veldsla

Één van de belangrijkste componenten van de gele vlek in het oog is luteïne. De gele vlek zit op het netvlies in het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen. Studies tonen aan dat een hogere luteïne inname samenhangt met een lager risico op leeftijdsgerelateerde macula degeneratie.

Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD) is een oogziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Bij LMD gaat de gele vlek (macula) van het oog geleidelijk slechter functioneren. De gele vlek zit op het netvlies van het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen.

Met name fruit- en groentesoorten, waaronder groene bladgroentes (b.v. veldsla, boerenkool en spinazie), broccoli, spruitjes en maïs, zijn rijk aan luteïne.

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het is een hulpmiddel om energie uit de suikers (glucose) te halen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vitamine B1 gebruiken een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van glaucoom. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes.

In voornamelijk varkensvlees en graanproducten komt vitamine B1 voor. Groenten die vitamine B1 bevatten, zijn bijvoorbeeld prei en zongedroogde tomaten.

Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Specifiek voor het oog zorgt het voor de zuurstofvoorziening. Daarnaast voorkomt het oogziektes en houdt het zicht scherp. Vitamine B2 speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract.

Vitamine B2 vindt u in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever. Let er echter op dat vitamine B2 niet tegen licht kan en oplosbaar is in water. Bewaar producten met vitamine B2 daarom ook in het donker en kook ze met weinig water.

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.

Oranje paprika

Één van de belangrijkste componenten van de gele vlek in het oog is luteïne. De gele vlek zit op het netvlies in het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen. Studies tonen aan dat een hogere luteïne inname samenhangt met een lager risico op leeftijdsgerelateerde macula degeneratie.

Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD) is een oogziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Bij LMD gaat de gele vlek (macula) van het oog geleidelijk slechter functioneren. De gele vlek zit op het netvlies van het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen.

Met name fruit- en groentesoorten, waaronder groene bladgroentes (b.v. veldsla, boerenkool en spinazie), broccoli, spruitjes en maïs, zijn rijk aan luteïne.

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.

Vitamine E is een antioxidant die onze cellen en weefsel beschermt, bovendien ondersteunt het ook bij de regulatie van de stofwisseling in de cel. Vitamine E is daarom ook heel belangrijk voor onze ogen. Het helpt onze ogen te beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Het zorgt voor behoud van scherp zicht en gezonde ogen.

Vitamine E komt o.a. voor in plantaardige oliën, tomatenpuree, avocado, paprika en gedroogde abrikozen. Vooral in noten komt vitamine E rijkelijk voor, zoals bijvoorbeeld zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten en amandelen.

Zeaxanthine is een natuurlijke oranje kleurstof, die in het lichaam als antioxidant werkt. Antioxidanten zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen.

Één van de belangrijkste componenten van de gele vlek in het oog is zeaxanthine. De gele vlek zit op het netvlies in het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen. Studies tonen aan dat een hogere zeaxanthine inname samenhangt met een lager risico op leeftijdsgerelateerde macula degeneratie.

Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD) is een oogziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Bij LMD gaat de gele vlek (macula) van het oog geleidelijk slechter functioneren. De gele vlek zit op het netvlies van het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen.

Zeaxanthine vindt je voornamelijk in kleurrijke groenten, zoals oranje paprika en wortel. Maar ook in eieren komt zeaxanthine voor.

Kruiden

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.

Wortel

Één van de belangrijkste componenten van de gele vlek in het oog is luteïne. De gele vlek zit op het netvlies in het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen. Studies tonen aan dat een hogere luteïne inname samenhangt met een lager risico op leeftijdsgerelateerde macula degeneratie.

Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD) is een oogziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Bij LMD gaat de gele vlek (macula) van het oog geleidelijk slechter functioneren. De gele vlek zit op het netvlies van het oog en zorgt voor een scherp gezichtsvermogen.

Met name fruit- en groentesoorten, waaronder groene bladgroentes (b.v. veldsla, boerenkool en spinazie), broccoli, spruitjes en maïs, zijn rijk aan luteïne.

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Bij een tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.