Recept voor 4 personen
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
2. Rasp de oranje schil van de (gewassen) sinaasappels en pers 1 vrucht uit.
3. Doe het sinaasappelsap met 25 gr. basterdsuiker in een steelpan en verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost. Dit duurt ca. 10 min.
4. Zeef ondertussen in een grote kom de bloem met de bakpoeder, kaneel en een mespunt zout.
5. Meng de boter, de rest van de basterdsuiker en vanillesuiker in een keukenmachine in 20 seconden tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de crème fraîche toe.
6. Schep de (fijn geprakte) banaan met het sinaasappelrasp door het beslag.
7. Verdeel over de cakevorm.
8. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van 1 sinaasappel en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Verdeel dakpansgewijs over het beslag. Schenk de suikerstroop erover en garneer met de cashewnoten.
9. Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
10. Laat 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Geniet ervan!
Waarom is dit recept Goed voor Ogen?
Eieren bevatten luteïne, zeaxanthine, zink en vitamine B2; sinaasappels bevatten vitamine C en vitamine E; banaan bevat veel selenium; tarwebloem bevat luteïne en vitamine E; kaneel bevat vitamine C, zink en selenium; cashewnoten bevatten zink, selenium en luteïne.
Dit recept kan het volgende helpen voorkomen: Glaucoom, Macula degeneratie, Staar, Traanvochtproblemen.