Vooral zalm, makreel, haring en tonijn leveren ons veel van deze essentiële vetzuren, maar ook noten en plantaardige oliën bevatten veel omega-3.
Vlees
Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.
Vitamine A is dan ook een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In het netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.
Vitamine A komt voor in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren (vooral lever zit vol vitamine A), zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
In sommige groenten en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen voornamelijk voor in wortel, boerenkool en spinazie.
Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het is een hulpmiddel om energie uit de suikers (glucose) te halen.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vitamine B1 gebruiken een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van glaucoom. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes.
In voornamelijk varkensvlees en graanproducten komt vitamine B1 voor. Groenten die vitamine B1 bevatten, zijn bijvoorbeeld prei en zongedroogde tomaten.
Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Specifiek voor het oog zorgt het voor de zuurstofvoorziening. Daarnaast voorkomt het oogziektes en houdt het zicht scherp. Vitamine B2 speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract.
Vitamine B2 vindt u in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever. Let er echter op dat vitamine B2 niet tegen licht kan en oplosbaar is in water. Bewaar producten met vitamine B2 daarom ook in het donker en kook ze met weinig water.
Zink is een essentieel mineraal voor in en rond de ogen. Zink is belangrijk om te zorgen dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt om daar de omzetting naar zogenaamd melanine te maken (een beschermend pigment tegen vooral UV in de pigment laag). Zink wordt hierdoor als sterke vertrager en preventief voorkomer van macula degeneratie gezien. Daarbij kan een tekort slecht nachtzicht veroorzaken en cataract versnellen.
Zink zit vooral in rood vlees en schelpdieren zoals bijvoorbeeld oesters maar ook in groenten zoals courgette. Daarnaast bevatten diverse noten een hoog zinkgehalte, denk hierbij aan cashewnoten, zonnebloempitten, pijnboompitten en walnoten.
